Yngvild ble årets trener

Postet av Tromsø Håndballklubb den 8. Okt 2021

Håndballforbundet region nord har kåret THK-trener Yngvild Arnesen til årets trener 2019-2021.

Tekst og foto: Elin Vinje Jenssen 

Yngvild Arnesen har vært trener i fem år, og hun stortrives i oppgaven. 


Prisen ble delt ut under Håndballforums samling i høst, og kom ikke spesielt overraskende på Jenter 10, som Yngvild trener to ganger i uka. 

 — Yngvild er snill og rettferdig, og lærer oss mye om håndball, det er gøy å være på treningene med ho, samstemmer jentene, som denne dagen trener på Sommerlyst skole, etter skoletid. 

 

Inkludering og lik spilletid  

Prisvinneren selv var overrasket over det hele. 

— Men det var jo gøy og ja inspirerende, at det man gjør blir lagt merke til som positivt for laget.

 Så hva gjør du? 

 — Jeg tror jeg er en inkluderende og positiv trener, jeg er opptatt av at det vi driver med nå er barneidrett: Vi skal ha det artig, spillerne skal bli sett og få oppmerksomhet og ros for det de får til. Jeg liker også å ha varierte øvelser, svarer hun og fortsetter: 

 — Resultatene er jeg helt ærlig ikke særlig opptatt av, så hvis noen spør hva resultatet ble pleier jeg å svare at det ble uavgjort. Jeg syns det er viktigere å glede seg over de små tingene som at vi har fått til godt forsvarsspill, hvert enkelt mål i seg selv, det at jentene heier på hverandre og blomstrer når de får drakten på. I tillegg fordeler vi spilletid likt ved hjelp av en app, og per nå er det mye viktigere enn at vi vinner kamper. 

 — Jeg er også opptatt av å lære meg navnene på alle spillerne, ikke henge meg opp i det som ikke er innlært ennå, løse mulige konflikter mellom barna på lavest mulig nivå, og prate med foreldre når det trengs. 


En gjeng glade håndballjenter jubler over at Yngvild er kåret til årets beste trener! 


Inngår i et supertrener-team  

Yngvild er i gang med sitt femte år som trener. Hun spilte håndball som barn og ungdom hjemme i nordfylket på Skjervøy, og da hun fikk unger selv, tre døtre på rekke og rad, meldte hun og ektemannen etter hvert jentene inn i THK. Den midterste datterens lag trengte en trener, og Yngvild heiv seg rundt og startet laget. Først alene, etter hvert sammen med andre, og nå inngår hun i trenerteam sammen med Kurt Bøckman Gschib og Dag Terje Yttregaard. 

 — Et godt tips for et bra lag, er å være en del av et super-trener-team, og det opplever jeg at jeg er en del av. 

Nå er det litt over 20 jenter på laget. Og det er plass til flere. Målet er at jentene ikke skal slutte, selv om de ikke skulle finne seg helt til rette i starten. 

 — Jeg er spesielt imponert over de jentene som i perioder har vært den eneste fra sin skole.  Vi har hatt spillere fra cirka 10 skoler innom så langt i lagets historie, og jeg tenker at vi fortsatt kommer til å få nye innom, og derfor tillater jeg noe skravling og tøys og tull fra jentene sånn at de blir kjent. 

—        Men når det blir for mye tull, så tar jeg den eller de det gjelder som regel til siden og snakker om det uten at hele laget hører på. 

 

Foresatteengasjement er gull verdt 

 Er foresatte viktige for et lag? 

—        Helt klart – nå har vi jo vært gjennom pandemi og foreldrene har jo blitt satt helt på sidelinjen uten mulighet for å bidra, men det at foreldre stiller på dugnader eller som reiseledere, viser interesse for kamptilbudet, bistår barna når de er yngre med å komme seg til/ fra trening eller tilrettelegger for sosiale aktiviteter et par ganger pr sesong er jo noe både spillerne og trenerne har stor glede og nytte av.  

 

Utfordrende hallkapasitet 

Hva liker du best med å være trener? 

—        Jeg elsker å være sammen med barn! Jeg er heldig som får være en del av barnas opp- og nedturer, se dem mestre nye ting, støtte hverandre, gleden de har av fellesskapet i laget. Det å kunne være til stede som en stabil voksen i barns liv mens de tar fatt på nye utviklingsoppgaver. 

 

Noen utfordringer som trener? 

—        Så klart, men det handler i hovedsak om ting som ikke har noe med barna å gjøre. Det mest utfordrende er at hall-kapasiteten i Tromsø er så mager som den er. Vi har i alle år jeg har vært trener kun hatt tilgang til hallflater på skoler, et par år uten verken håndball-mål eller merking på banen, og tidvis (og fortsatt) på ganske ugunstige tidspunkter. På skolene har vi heller ikke tilgang på utstyrsrommene. Det gjør at jeg mange ganger føler jeg må grave dypt i kreativiteten min for å få variasjon nok på treningene, og at jeg må planlegge godt, men kommer ikke utenom å måtte drasse med meg store bagger til og fra. Det gleder meg stort å se at de f.eks. i Harstad og Alta har en helt annen kvalitet på fasilitetene, og jeg tror det må jobbes svært målrettet opp mot kommunen for å få en tomt på plass som kanskje kunne gagnet flere av hall-idrettene. 

Selv om trenerjobben er helt topp, har Yngvild også et hjertesukk: - Det mest utfordrende med å være trener er at hall-kapasiteten i Tromsø er så mager som den er. Vi har i alle år jeg har vært trener kun hatt tilgang til hallflater på skoler, et par år uten verken håndball-mål eller merking på banen, og tidvis (og fortsatt) på ganske ugunstige tidspunkter. På skolene har vi heller ikke tilgang på utstyrsrommene. Det gjør at jeg mange ganger føler jeg må grave dypt i kreativiteten min for å få variasjon nok på treningene.

Meningsfylt 

Når Yngvild ikke er å finne i en hall eller er med familien, arbeider hun som psykolog ved UNN og stipendiat ved UiT.

Blir det tid noe fritid utover håndballen? 

—        Svært lite, i familien vår er vi nå inne i en fase der barnas aktiviteter, og våre verv innen håndball, mannen min holder på i THK mange flere timer i uken enn meg,  får prioritet. Det er viktig for meg å være tilgjengelig for barna, at vi har litt familietid i løpet av uka og at de har tid til vennebesøk. Har tidligere drevet med yoga og tar nok det opp igjen når barna blitt litt større.

Hva er det som gjør at du år etter år fortsetter som håndballtrener?

—        Det er gøy og meningsfylt, svarer den travle håndballtreneren.  

 

Les begrunnelsen for prisen https://www.handball.no/globalassets/region-nord/arrangement/handballforum/2021/2021-begrunnelse-begeistringspriser---tromso/yngvild-arnesen.pdf


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.